03 november 2008

Första Landskapströjan

Så här blev den, första tröjan i "landskapstyget" från Jofotex. Ja, nu är det bara ärmarna som är i landskapstyget, men det är inte så bara det! Ända sedan jag hittade mitt första "landskapstyg" på loppis förra sommaren har jag varit förälskad i dem. På 70-talet hade alla stora "kedjor" så som IKEA och Coop sina egna varianter på dessa naiva och färgglada motiv och jag har ett par olika i min tygsamling. Självklart blev jag överlycklig när Jofotex skulle reproducera FIX version av landskapstyg.

Idén och inspirationen kom från denna tröja jag sydde i våras, där hela motivet var broderat och som Botilda döpte till "svarta tavlan-tröjan". Självklart har även tyget inspirerat och använts som förlaga! Dessutom har Thea många gånger visat att de här tygerna kan göra sig väldigt bra i mindre mängder. :)

Min förfrågan om klövertyg för några dagar sedan var tänkt till just en mix av de två tröjorna. En svart tröja med hus-träd-sol applikation i olikfärgade klövertyg till försäljning... Jag hoppas kunna genomföra idén på något sätt! Nu gör jag gärna fler "landskapströjor" också eftersom man alltid kommer på förbättringar, så vill man beställa är det bara att höra av sig! :)


Jag är relativt nöjd med motivet men det kan nog vara aningen mindre och lite tätare (huset närmare trädet). Jag försökte hitta en bra dekorsöm för att sy solstrålarna på maskin men den jag valde var inte optimal, så till nästa gång blir det förmodligen handbroderade strålar. Däremot kom jag på att det kan vara bättre att sick-sacka dit fönster på maskin istället för brodera.


De franska knutarna blir en väldigt fin effekt men det tar lite tid.... Förmodligen provar jag med att brodera på applikationsbiten innan den stryks och sys fast, på så sätt täcker man för tråden på baksidan. Man kan även försöka hitta ett grönt tyg med röda prickar, så får man äpplen på en gång! Sonen gillade dock att pilla på äpplena, så det kanske är värt pysslet. :) Jag visade framstycket för honom i kväll innan ihopsömnad och jag fick nästan inte tillbaka det.... Det blir spännande att se vad han tycker om hela tröjan imorgon.


Mönster: Ottobre Creative Workshop (favoriten just nu!)
Tyg: landskap och enfärgad grön interlock från Jofotex, applikationsbitarna är en blandning av mudd från SoS, interlock från Jofotex och från Eiser.
Maskiner: Overlock och CoverPro till bandkantning med apparaten och fållning
Negativt: CoverPron betedde sig inte exemplariskt idag.... I lördags morse var min son framme och rattade på alla mina maskin. Först märkte jag att det var något väldigt fel med overlocken som vägrade sy en bra söm på standardinställningarna 3-3-3-3, som alltid brukar fungera utmärkt. Jag fick till slut använda 9-3-4-2! Efter rengöring och byte av tråd nu ikväll verkade den ha återhämtat sig men då var det CoverProns tur.... Eftersom den maskinen alltid har uppfört sig så väl, så har jag inte lärt mig så många trix än och nu blev det lite tjorv på sina ställen innan jag fick till det.
Positivt: Att den blev precis så fin som jag tänkte mig!

23 kommentarer:

jejja_79 sa...

helt klart värt allt jobb som du har lagt ner, den är helt underbar....

Botilda sa...

Jag gör vågen!

Jag gillar att det är handbroderat också. Tycker att det passar den naiva stilen väldigt bra.

Tack för mycket bra tips om att brodera först och stryka på mellanlägg efteråt - det lägger jag på minnet.

Helene sa...

Oj, oj, oj vilken fin tröja!

Maria sa...

Wow Wow Wow! Hur snygg som helst.

Kaja sa...

Vååååågeeeen! Äntligen. Tyget är visserligen fint som det är, men det är de små detaljerna som man lägger till som gör skillnaden. Theas elefanttröja med den stora elefanten är ju den helt klart snyggaste tröjan jag någonsin sett av elefanttyget.

Jag ber härmed att få utnämna dig till drottning av landskapstyget!

Kånkarong sa...

Tack!

fante sa...

Den är ju helt underbar och jag är kär ;-)

F . A . E sa...

Vilket jobb och så otroligt fin den blev.

Jes sa...

WOW vilken fin tröja, helt underbar :) Applikationerna blev jättebra, snygt med landskapet på armarna. Du ska va mycket stolt tröjan är verkligen fin.

Nina sa...

jaa, denna tröjan är såååå fin. Min dotter hade blivit överlycklig om jag hade sytt en sån här till henne, fast jag ahr nog inte tålamodet....

Marie Frost sa...

Vilket jobb du har lagt ned, men så blev det ju bara sååå bra också! Hatten av för kocken!

OttoPippi sa...

Helt underbar!!!

Jag älskade nämligen också din "svarta tavlan" tröja, minns den mycket väl! :-)

Bra jobbat!!!

lilla hjärtat sa...

Jag håller med alla de andra så snygg tröja, verkligen välsydd.

Heimlaga sa...

WOW! Den absolut snyggaste skapelsen av landskapstyget som jag sett hittills! Och svarta tavlan tröjan som du länkade till var om möjligt ännu läckrare!

Bustråden sa...

Den blev jättefin, rolig ide och bra kombinerat!

Syserine sa...

Hur fin som helst!

Y sa...

suveränt snygg!

Ellilo sa...

Åh vad snygg!! Vilket jobb du lagt ner!

Kånkarong sa...

Oj, vilken fin respons! Tack för alla glada tillrop. :)

Ett Tu Tre sa...

Den är fantastiskt fin!

Kort og Søm sa...

Kjempe, kjempe fin!!

Anonym sa...

ensamstående underbar tröja =)

Anonym sa...

Jag håller med alla föregående skrivare. Kanonfin tröja. Jag köpte också gul interlock när vi var på Jofotex, och jag ångrade mig först. Men nu ser jag ju hur snyggt det kan bli.