28 juni 2009

Fuska en linning

Huvaligen vad varmt det är! Idag var det premiär på badstranden och sonen fortsätter vägra shorts och envisades med långa byxor och långärmad tröja... Som tur var så hade han fått på sig en vit tröja och ljusa byxor (ett par såna här blå/vit randiga) som han badade gyttjebad med...

Efter de blå byxorna sydde jag ett par gröna och jag tänkte visa ett lite fuskigt alternativ till linning som jag har provat. Jag hittar gärna genvägar om finishen blir som jag önskar ändå och det här tycker jag blir ett bra resultat och det är så oerhört mycket smidigare. Det här är för liningar med resår och utan fungerande gylf, en fuskis kan man göra ändå.

Jag klipper till två remsor till linning, syr ihop överkanten, overlockar ändarna för att kasta kanterna. Sen kommer man till momentet på bilden nedan. Man syr ihop det som blir sömmen mitt bak (eller vid sidsömmen) på linningens utsida plus ca 0,5 cm ner på insidan och fäster. Det här kommer att bli en öppning för resåren.

Sen nålar jag fast och overlockar fast hela linningen på en gång.

Stickar ner sömmen och och syr även en stickning i den övre kanten (vilket jag hade glömt när jag tog bilden!), trär i resåren i öppningen som får vara kvar.


Och det här är byxorna som syddes. Jämfört med de blå har de lite mindre rörelsevidd över rumpan men vidare ben (fast marginellt). Nästa par får bli med ännu mer vidd igen...

5 kommentarer:

Cecilia sa...

Jättefin byxa och bra tips, det ska jag testa vid tillfälle :) Smidigt att lämna hålet också.

Doris_Assar sa...

Smart!! Fusk ÄR bra! ;-)

Mimmi sa...

Tack för tipset! Det skall jag testa nu när det sys både kortbyxor och långbyxor i parti i vanligt sommarsvalt bomullstyg. Själv har jag endast vikt ned och sedan stickat i överkanten men då saknar man ju "vikningen" i nederkant så de liknar en linning. Hålet för resåret var ju dessutom toppen!

Hoppas ni hade en trevlig dag på stranden!

Jes sa...

Supersmart lösning den ska jag komma ihåg :)

Strumpetossa sa...

Detta får jag testa. Tack!