24 april 2009

Tygshopping i London

Här kommer en rapport på mina dagar med tygshopping i London och ett inlägg som kommer att få horder av sömnadsintresserade att vallfärda till E17! Walthamstow som ligger i nordöstra London och är sista stationen på Victoria Line (ljusblå tunnelbana) ca 30 min från Oxford Circus är väl värt ett besök om man vill handla tyg och sybehör till löjligt låga priser. Det är faktiskt värt ett besök även av andra anledningar.

Här finns Europas längsta gatumarknad, ca 1km lång, där man kan shoppa allt ifrån diskmedel till gosedjur plus en massa frukt och grönt och allt däremellan. I Walthamstow finns även Manze's Pie & Eel Shop om man skulle vilja prova lite jellied eels... Men här finns även Elm House där William Morris bodde, skulle man vilja lära sig mer om en av tygtyckskonstens mästare. Marknaden är öppen tisdag till lördag, men det är på lördagar det finns mest stånd. Under veckan är det mycket färre och speciellt om det är lite sämre väder.

Så över till det sömnadsrelaterade. På själva marknaden finns det i alla fall tre stånd som har intressanta tyger. Hos en hittade jag det här sammetstyget för £3 metern. Tänk vilken jacka det kan bli!Hos den andra säljaren handlade jag tryckta bommullstyger för £1 metern. Han är en oerhört pratglad typ och han skymtar på bilden under.
Ett par av bommullstygerna ovan inhandlades i en av tre butiker som ligger i den nedre delen av High Street/marknadsgatan. Även där kostar nästan allt antingen £1 eller £3 pund.

Linnetygerna på bilden här under går för det högre priset men det är helt otroligt fint, tunnt och mjukt linne. Härliga sommakläder kan det bli.


Stickade tyger ska man inte räkna med att hitta så mycket av. Det finns en del men då är det främst mönstrad viscose om man har tur men syntet om man otur. De ovan är en med lite viscose och en bommull med lycra, båda £1 per meter....

Förutom tygstånden finns det ett par med sybehör och från mannen som har det på bilden ovan köpte jag en hel bunt blixtlås. Det vanliga små (15-20 cm) tar han 10p för och de delbara kostar hela 50p. Jag fick dock mängdrabatt...

Det finns även ett par butiker längs med marknadsgatan med sybehör. Den jag handlade från hade en hel vägg med olika vävda band och även guldiga jättebreda "band" med plastjuveler för att dekorera saris. Fantastiskt att se.

Overlockkoner för £1 styck, vanliga rullar var 3 stycken för £1. De orange är en specialkon som man delar på - så två koner blir fyra trådar... får se hur det funkar.

Resår hittade jag också. Bland annat 25mm knapphålsresår vilket jag inte stött på hemma, toppenbra! Den stora rullen med vanlig 25mm resår kostade £3,50 och jag gissar att det är 25 meter.

Jag var på ett par "vanliga" tygaffärer också. Fabrics Galore i Battersea var en mysig butik med jättetrevlig personal och hade en del fint. Men den ligger lite avsides så man behöver inte åka dit tycker jag. Jag hittade dock en jättefin manchester och två spännade tyger som var tvåsidiga. En sida med joggintyg i bommull och en sida med ribbstickad ull! Jag tänker mig små koftor med dragkedja.


Den andra butiken jag åkte till var Joel & Sons vid Edgware Road och hit kan man åka om man är ute efter kostymtyger för £90 per meter eller organza till balklänningar. Det var roligt att se tyger från Yves Saint Laurent och Armani men inget jag behövde köpa. ;) Det är jättestort och jag såg säkert fyra olika sällskap bestående av blivande brud, brudens mor och tärnor - där för att hitta tyg till bröllopsklänningar.

Jag har lyckats få med mig ganska mycket hem men kan redan känna att jag borde handlat mer! Det tillät dock inte min packning den här gången.... Sen finns ju Sewingmachines Directs butik/outlet i Neasden...

Är ni sugna på en tur till London nu? :)

Jag lägger till Mannagryns Londontips. Jag hann inte kolla något av de ställen hon listade men det får bli nästa gång!

Sohos Berwick St fast priserna kommer vara högre än i E17. Området runt Shepards Bush market finns det också några tygaffärer fast de kanske har fått stänga jag har hört att de har byggt ett super stort shopping center där. Annars brukade jag ta tunnelbanan till Tooting Bec i södra London där finns det en Wimbledon Sewing center som man kan hitta några fynd. Några små affärer fanns ju också i mitt gamla hood på Brick lane fast en hel del sari tyger får man leta sig förbi först.

Tilläggstips:

Cannon Street Jersey Fabrics Ltd

Ashely Works, 16 Ashley Road, London N17 9LJ
Tottenham Hale tube
www.csjf.co.uk

Cloth House
47 och 98 Berwick Street, London W1, Soho
www.clothhouse.com

V.V. Rouleaux
54 Sloane Square
102 Marelybone Lane
www.vvrouleaux.com

The Button Queen
76 Marelybone Lane
www.thebuttonqueen.co.uk

14 kommentarer:

Mannagryn sa...

Kul att du hittade så mycket, den mönstrade bomullstrikån var nog min favorit. Så roligt att se lite bilder från Walthamstow deras marknadsgata är verkligen lång, särskilt om man ska till oxfam längst ner på gatan eller den där mysiga affären som säljer ull och garner i bostadsområdet. Jag tror att jag har köpt den där overlock tråden också i lila och den har funkat jättebra men jag har aldrig använt den på coverlock.
Nu är jag sugen på London men jag får nog kosta på mig att ta med resväska nästa gång.

anna sa...

Wow vad mycket fint!!

Strömming sa...

Ja nu blev man ju ÄNNU mer sugen på att åka till London. Min kompis bor på E17 så nog lär det bli marknad för mig nästa gång vi far dit. Vilka härliga tyger du fått med dig hem!

Heimlaga sa...

oooooooo!

OttoPippi sa...

Jag äääääälskar London!!! Och nu blev man ju så sugen att det inte är sant! hejja!

(obs! att min ordverifiering nu hos dig blev "symall" :-) :-))

PysselFröken sa...

Wow, vad många fina tyger! Sammetstyget var ju helt underbart.

Mopisen sa...

Oj, skulle inte ha något emot att åka till England för lite tygshopping :)

h sa...

Bästa tipsen - tack!!

Kaoz sa...

Oi, så mye fint!!Og lykkelige jeg som skal til London om en mnd!!!!Takk, takk for tips:D

Botilda sa...

Haha! Du har lyckats med en bedrift - jag har aldrig hyst någon längtan till London tidigare :-D

Skaparmani sa...

Vilka fynd du har gjort, och vad roligt det måste ha varit.

Tänk om priserna vore desamma här....

Doris_Assar sa...

Spännande inlägg! Blir ju lite sugen på en Londonresa!

Busiga ungar sa...

Ojojoj,man skulle kanske ta sig en tur till London iallafall....Vad mycket fint du hade hittat!!

Mimmi sa...

Du lockar en till att åka till London :-D

P.S har missat att leta tyg till dig. Skall kolla upp detta imorgon.