31 juli 2008

Elefanter till sonen och premiär för CoverPro

Efter det att sommakläderna som skulle till butikerna var klara kunde jag få lite sytt till sonen. För ett par månader sen hade han helt och hållet växt ifrån body-stadiet men då fanns det inte tid att fylla på med tröjor, så det har jag försökt göra nu. Tanken är att han ska ha ordentligt med ombyten till dagis i höst. Först ut av tröjorna som sytts är två i Jofotex elefanttyg. Som jag nämnde så gjorde jag och Tilde en utflykt till Jofotex när elefanterna var nyanlända och jag köpte en liten bit i varje färg. Inför storproduktionen av tröjor filade jag lite på ett nytt mönster. Jag har tidigare provat mönster från Lennartsson, Ottobre, Meedom mfl men oftast har dom känts väldigt vida. Alvar drar 86, så den här gången använde jag Meedoms form 1 i storlek 80 minus 1 cm på varje mönsterdel (vilket blir totalt 4 cm) men förlängde ärmar och fram-/bakstycken. Jag har även smalnat av ärmarna så dom inte ska vara så bylsiga. Mudden på den röda är från Stoff & Stil medans den gula kommer från Jofotex men den var jag inte alls kompis med! Den var mycket mer töjbar och det blev till att sprätta och korta av en omgång. Och jag brukar aldrig ha tålamod med så mycket sprättande... :)

Till saken hör att jag till slut har börjat använda min CoverPro! Jag fick hem den mitten på april men dels hade jag inte utrymme för den innan flytten och dels var det sömnad i vävda retrotyger som gällde i maj. Jag har väldigt lite tålamod med tekniska prylar och vill att man ska kunna tuta och köra utan alltför mycket inläsning i förhand så när bandkantaren krånglade vid första fösöket så lade jag den åt sidan och har kantat "manuell". Jag måste ta ett djupt andetag och ge mig på bandkantaren igen snart... Förutom trassel med den har CoverPron fungerat utmärkt - jag tror jag sett ett enda hoppstygn på alla dom 10-12 tröjor jag använt den till. Efter att ha lärt sig det här med att fästa och få lite känsla för hur den beter sig så tycker jag den är ganska lättarbetad - fast nu har jag helt och hållet kört med standardinställningar på trådspänningen och bara ändrat diff matningen ibland (som på den gula mudden). Någon fåll har blivit lite stum så jag måste ta reda på vad det kan bero på. När det gäller kantband så syr jag fast dom på avigan först med vanlig raksöm med långa stygn, viker över och in på framsidan och sen är det CoverProns tvillingsöm (jag har hittills bara använt den smala).

Glömde säga om mönstret, efter dom första 2-3 tröjorna bytte jag ut ärmmönstret till det som Lennartsson har och som har lite mer kulle på ärmen. Bättre passform tycker jag.

8 kommentarer:

Tosing sa...

Så fina tröjor. De gula elefanterna är nog finast av dem alla tycker jag nog. Får vänta på mina ett tag till.

Helene sa...

Kul att du kommit igång med cover pron! Tycker den är riktgt bra när den funkar som man vill men jag har varit med om några gånger att det inte alls går. Är nog inte maskinen det är fel på utan jag som inte förstår den riktigt :) Fina tröjor du gjort till din son.

Kånkarong sa...

Tack!
Jo, det krävs nog att man har tillräckligt med tålamod för att sätta sig ner och testa och lära sig... Vi får se om jag blir någon mästare på den eller inte :)

malin sa...

Jag letar också efter det ultimata tröj-mönstret, har inte hittat det ännu... Elefanttyget är underbart!

Kånkarong sa...

Glömde säga om mönstret, efter dom första 2-3 tröjorna bytte jag ut ärmmönstret till det som Lennartsson har och som har lite mer kulle på ärmen. Bättre passform tycker jag.

e.ko sa...

kanonfiina tröjjor;)
å väldans mycket annat fint du gör:)
//erika

Botilda sa...

Ahh, mina elefanter promenerar inte alls än - de bara ligger och slöar inne i tygkammaren. Men fick du tag på gul mudd på Jofotex, det missade jag. Jag köpte ju den saffransgula lite stadigare mudden och den har blivit mycket snygg till röda ugglor (kommer strax på min blogg).

Nu fick jag lust att prova Lennartssons mönster jag med. Annars har jag snöat in på Meedoms raglan.

Kånkarong sa...

Jovisst, det norpade jag åt mig. :) Men det är väldigt bredspårig, så jag använder den bara för att det är rätt färg för elefanterna.