04 april 2011

Våroverall

Den där våroverallen har det varit prat om och här kommer den. På slutet har jag varit lite stressad över att lillebror blir lite varm i sin vinteroverall, så kände att det var dags för något tunnare. När storebror var liten använde vi en gammal overall från Polarn köpt till min bror född 1977 eller den den andra brodern född 1980! Den var sydd i poplin och fodrad med bommullsväv som var toppen i just april och maj. Storebror var ett par månader äldre än vad lillebror är nu, så den overallen är för stor. Men jag hade nog velat sy en egen ändå...!

Som på PoP overallen valde jag att ha en liten rundad krage istället för huva. Jag satte muddar i ben och ärmslut. Jämfört med vinteroverallen ville jag att denna skulle var lite smalare över bröstet och inte ha lika djupa ärmhål. Nu när lillebror är lite större och det är lite varmare ute så tänkte jag att han inte bara kommer att ligga ner i vagnen längre och då är det bättre med lite mer passform upptill. En annan skillnad mot vinteroverallen är att jag ville ha lite passform över rumpan och då en grenböj istället för ett rakt och helt bakstycke med grenkil. Samtidigt skulle framstycket vara helt, så rakt utan grenböj och här klurade jag lite. Efter samråd med klok syvän så förlängde jag grenböjen bak och fyllde ut bakbyxan för att kompensera vidden.

När jag ritat första versionen hade jag tänkt "sy skarpt" men samma kloka syvän sa "ska du ändå inte sy en prototyp först?" och tur var väl det (Tack Thea!) för det krävdes lite ändringar. Det behövs mer vidd över små tjocka bebislår än man tror...

Till den gamla overallen hör en söt hjälm som jag försökt härma. Jag tog ett mönster för vanlig trikåhjälm och skissade om med insnitt vid kinderna och delat mittstycke så man ska kunna få den närmare runt ansiktet. Andra provet jag gjorde kom längre fram/ner i pannan och jag tyckte det såg för långt ut, så kortade av igen, men så här i efterhand ser jag att jag inte skulle ha gjort det.

Olivgrön manchester till yttertyg och rutig flanell som foder. Allt material fanns hemma. Till och med blixtlåsen!


Lillebror med rolig min

Varken PoP overall eller mössa finns här hemma utan hos min bror efter att kusinen använt dom senast. Jag har bara kunnat titta på bilder av storebror med plaggen på, som den här nedan. Det blir spännande att se hur min version förhåller sig till orginalen när jag får tag på dem.

16 kommentarer:

Emsters Alster sa...

Oj, så fin! Mycket välsydd med snyggt foder, imponerad av mönsterritningen!

Kaja sa...

Snygg! Men, vilket jobb du har lagt ner på den! Mönsterritning, fodring, dragkedjor.... Hoppas att det blir en lång och kylig vår så att ni får användning för den!

Benglan sa...

Åh vad snygg den var!
(Man får nästan god lust att skaffa ett barn till för att kunna få sy ett sånt plagg :))

Åsa Tidqvist sa...

ojoj så fin! otroligt välsydd och ser så proffsig ut, jag är som alltid, väldigt imponerad av din sömnad =)
och en sådan där overall modell äldre har jag haft på mina barn med, den som min lillebror hade 1985 =) den ÄR verkligen superbra så här års!

Mallaching sa...

Snygg! Den ser så otroligt välsydd ut att jag blir grön! (Jag gillar ju grönt ioch för sig , så det gör inte så mkt ;))

KLOCKARBARN sa...

Helt grymt duktigt. Ser hur proffsig ut som helt. Vad roligt att ha en alldeles "egen" overall som ingen annan har. Jag har inte vågat mig på ytterkläder. Jag drar mig så vansinnigt för blixtlås. Skulle gärna sy vårjackor till mina tjejer men det har liksom stannat vid just en önskan.

Fangoria sa...

Så himla fin och välsydd!!!

yngla sa...

Åh vilken snygg overall! Vilket jättejobb du har lagt ner. Och vilket resultat *impad*

MinaMirakel sa...

Wow, helt fantastisk!/Åsa

Katarina sa...

Grymt snygg!Hur proffsig som helst. Som vanligt! :-)

MemLin sa...

Som vanligt blir resultatet toppen, superfin :-)

KlaramedK sa...

PRECIS en sådan PoP overall finns i mina ägor...strlk 70 eller så, helt suverän på tidig höst (för mina vårbarn)

Tycker att din version är hur snygg som helst! låter som en hel del jobb att rita upp en ny overall!

superduktig du är och jättesnygg overall!

metamorphosis sa...

Toppensnyggt - och den där modellen på overaller är ju bara helt perfekt för vår och höst!

Roblin sa...

Så.
Himla.
Söt!

Både overall och lillebror! :-)

Är så imponerad så jag inte vet vad jag ska säga mer!

Anonym sa...

Oj så lik han är dig på bilden där han sitter i gungan. :-)

Anonym sa...

Men det var ju Storebroren såg jag nu. :-)