18 februari 2011

Vinteroverall

Redan innan lillfjant kommit ut visste jag att jag ville sy en vinteroverall till honom. Vi hade en POP overall i storlek 56 efter storebror att använda först, men när den var urvuxen skulle det bli en hemsydd! Jag bestämde mig också ganska snabbt för att använda min bit av cirkelvelouren från Jofotex som värmt hyllan i snart två år och kombinera den med marinblå fleece samt att detaljerna skulle vara gröna, som den aviga täcksömmen.

Eftersom den klassiska POP modellen är väldigt praktisk så blev det en sån. Jag lekte ett tag med tanken att göra någon omlottvariant, men inget slår den här modellen med dubbla blixtlås, övervik i ärm- och benslut plus en huva som är lite rymlig men tätt kring ansiktet.

Det jag inte gillat med POP overallen är att den är lite väl vid över bröstet, ärmhålsdjupen är även dom lite onödigt djupa medan ärm- och benslut är lite snäva om man faktiskt ska sticka igenom händer och fötter. Som vi behövt göra med lillfjants fötter nu på slutet när han börjat växa ur den. Framförallt har jag ogillat att det känns som den alltid kommer väldigt högt upp under hakan, så jag alltid vikt ner framflärpen en bit. Kanske en kombination av halsringningen är tight, huvan möts mitt fram och ärmhålen är vida så allt kasar upp en bit... ? Alla de sakerna ändrade jag på.

Jag tittade på måtten på 56 från POP och har även mätt overaller på Lindex i 62 och 68. Det visade sig att en POP 56 = Lindex 62. Så jag gick på måtten för Lindex 68 samtidigt som jag stämt av med Tillskärarakademins måttabell som jag brukar utgå från. Sen tog jag raglanskärningen från Meedom och "höftade" resten utifrån måtten jag hade ställt upp och POP overallen. Huvan är en trikåhjälm från Ottobre som jag ändrat för att funka på en overall - rakare baktill och framkanten har jag dragit fram och ner för att få den lite närmare ansiktet.

Den här har jag pysslat lite mer med än vad jag vanligtvis brukar. Om ett plagg inte blir exakt som jag tänkt så syr jag heller en till än att börja fixa. Men man sätter sig inte så gärna och syr en till overall om det är något man inte är nöjd med på den första! Därför blev det tex. en prototyp först, jag har sprättat om jag inte varit nöjd med finishen och jag har tänkt om under arbetets gång. Jag gjorde tex till en början vindskydden för blixtlåsen i fleece, men det kändes för klumpigt, så ändrade till velour. Jag vändsydde först ärm och benslut som planen var men tyckte det blev lite klumpigt. Det var dock innan jag klippt rent sömsmånerna men det kändes ändå inte som jag skulle få det tillräckligt bra. Jag sov på saken och kom fram till att sprätten måste fram och att jag skulle prova med kantband. Först med fyra lager, fortfarande klumpigt, sprätt igen och ändra till tre lager.

Jag är hur nöjd som helst! Och lillebror verkar också tycka den är ok. Efter "premiärturen", vilken blev igår när vi hämtade storebror på dagis, så sov han i 2,5 timmar ute i vagnen i sin nya overall. :) Något jag skulle ändra "till nästa gång"? Jo, jag glömde helt bort att göra ett litet övervik av vindskyddet vid blixtlåset. Jag har gjort det på någon fleecejacka tidigare och påmindes när jag såg Kokalals fina overall igår (tack för idéebolling!).


12 kommentarer:

Jenny B sa...

Vilket jobb! Fantastiskt fin blev den ju också. Japp det var jag som berömde din fina vagn på syfestivalen.

FridoLi sa...

Åh så fin!!! Härligt med det fina fodret i!!

Mimmi sa...

Den var grymt snygg och ännu mer snygg i IRL. Tack för sällskapet igår, själv fick jag tillbringa fredagkvällen på tåger utanför Flen. Detta SJ ;-)

MemLin sa...

Superfin! Vill också sy overaller men får inte tiden att räcka till.

TurboNeedle sa...

Hur snygg som helst! och med en matchande etikett/namnlapp :)

Reidun sa...

Flott vinteroverall!

od Andulky sa...

Grymt fin!!!

Kånkarong sa...

Tack alla!

Jenny - jag har alltid tyckt att folk borde ha bloggnamnskyltar så man kan se vem som är vem. ;)

Mimmi - Usch för tågstrul!

MemLin - Jag förstår om du inte hinner med! Vore så skoj att få se knoddarna men jag kanske får lugna mig tills april...

Lottaspace sa...

Vad fin! Ser hur proffsig ut som helst!

MinaMirakel sa...

Så fin den blev!/Åsa

Thea sa...

Se där! Lika fin på foto som IRL!
Snyggt med kantband i avvikande färg på huvan också.

Fangoria sa...

Vilket jobb du lagt ner!! Superfin!!!!!!!!