11 februari 2009

Väska Jakten

Det här var egentligen väskan jag tänkt börja med. Storleken är nästan samma som förra väskan, det går i en A4a, men den här gången på andra ledden. Modellen är i princip som Marimekkos klassiker med rundade hörn, två fickor under ett lock som täcker hela väskan osv.

Lite ändringar kommer att göras om den ska sys igen. Nu provade jag med lite fleece i locket och lockets baksida i fodertyget men det blir nog inte så en gång till. Jag behöver få lite mer "tyngd" i locket. Det bör även komma till kardborreband och man kan gott kosta på sig en invändig ficka med blixtlås för att kompensera att väskan inte stängs med ett.

Sen var det inte hur enkelt som helst att sy de rundade hörnen och få till rätta inhållningen på ett yttertyg som har ordentlig stadga av rejält mellanlägg... Kanske blir det en väska i fem delar och raka hörn istället för tre delar som på denna. Eller så får man in snitsen efter hand.

Det svarta tyget är grov canvas från Swelogent och lockets tyg är Ahlmedals "Jakten" från 70-talet som nu finns i nytryck och är inköpt på Åhlens City. Jag har flera gånger sett påslakan och annat i detta tyg gå för stora summor på Tradera och inte velat buda så högt själv. Så jag blev glad när jag upptäckte det på Åhlens för en tid sen. Det är i och för sig inte billigt, 225kr/m men man får då bestämma själv om man vill köpa, när man vill göra det och hur mycket man vill ha! Och ingen risk att få en tvättblekt bit. :)

Jag har planerat den här väskan med det här tyget så länge och haft en föreställning om hur den skulle bli och visst är jag nöjd, men jag är nog lite mer förtjust i den första ändå! Den lyser upp på ett helt annat sätt.

Någon frågade om mellanlägget, så här kommer ett tillägg:

Just i den här väskan är det Ultra Stable (tror jag det hette) inköpt av Bibbi. Ungefär lika kraftigt som Viledon (som jag inte provat än). Just det här tyckte jag blev lite väl kartongit och kanske är Viledonet bättre på så sätt. Ultra Stable ska väl användas vid maskinbroderi.
Just mellanlägg är lite av en djungel och jag utforskar vidare. :) Det jag fått höra är att man bör matcha stryka-på mellanläggets tjocklek med tygets, så det går alltså inte att smacka på ett för kraftigt mellanlägg på ett tunnt tyg. Då är risken att det blir veck. Vill man ändå använda ett tunnare tyg (för man har ett man tycker är fint) får man förstärka ytterligare med mellanlägg som man syr in, och det kan även vara fleece och liknande.11 kommentarer:

Anna H sa...

du har fått en award i min blogg =)

Linjam sa...

Urtjusig!!!
Vad använder du för att få stadga i väskan? Det finns nåt som heter Viledon tror jag...?

LinSar sa...

Kanon snygg väska.

Mimmi sa...

Även denna väska blev jutoppenfin! I veckan såg jag ännu en bild på detta tyg "jakten" och jag blir mer och mer förtjust i det. Men jag håller nog med att den förra väskan lyser upp lite mer.

Trots 225 kr/m så skall jag nog gå ut på tygjakt för att ha en liten bit jakten liggande till ett bra tillfälle.

LumLum sa...

Jag tycker den är toksnygg!

Hello sa...

OMG!!!! Vilken snygg väska!

Kånkarong sa...

Tack och tack för award!

Just i den här väskan är det Ultra Stable (tror jag det hette) inköpt av Bibbi. Ungefär lika kraftigt som Viledon (som jag inte provat än). Just det här tyckte jag blev lite väl kartongit och kanske är Viledonet bättre på så sätt. Ultra Stable ska väl användas vid maskinbroderi.

Just mellanlägg är lite av en djungel och jag utforskar vidare. :) Det jag fått höra är att man bör matcha stryka-på mellanläggets tjocklek med tygets, så det går alltså inte att smacka på ett för kraftigt mellanlägg på ett tunnt tyg. Då är risken att det blir veck. Vill man ändå använda ett tunnare tyg (för man har ett man tycker är fint) får man förstärka ytterligare med mellanlägg som man syr in, och det kan även vara fleece och liknande.

anna sa...

Åh, så fin!

HugOlle sa...

Jättefin väska. Tycker att de rundade hörnen såg fina ut!

Cecilia Nilsson sa...

Hej. Jag har en utmaning till dig på min blogg. Välkommen att ta dig an den.....

Thea sa...

Ahhh, så snygg den blev!!!