03 januari 2009

Bloggfavoriter á la moi

Sent omsider har nu även jag provat några "blogg-klassiker" - DAGISKASSE á la Knåpmodern, NÄSDUKSFODRAL á la ... (ja, vem började med det.. ?, men Gekko har i alla fall en bra beskrivning), MOBILFODRAL á la Kajsa Kavats beskrivning och POCKETFODRAL á la Mallaching, enligt Rinos beskrivning. Och så blev det ett glasögonfodral på köpet....

Dagiskassen klippte jag till och påbörjade för snart ett år sen, jag tror det var i februari! Jag sydde till sist färdigt den i mellandagarna och den är nog mitt hittills långvarigaste UFO... När jag påbörjade projektet ville jag ha en kasse i rejäl storlek och tyckte då det var bäst att korta av bärremmen för bättre proportioner. Måtten blev 55 cm bredd och 50 cm höjd (jämfört med Knåpmoderns 45x45 i "orginalutförande"). Den funkar bra som en kasse man slänger och dänger in och ut i bilen, till och från dagis (precis som tänkt) men det är inget man hänger på axeln. Den är sydd med bottenplatta enligt beskrivning men nästa gång blir det förmodligen avsydda hörn istället. Nu är jag självklart sugen att prova andra storlekar och versioner. Gärna en där sidsömmarna hamnar på andra ledden, så dom inte syns när väskan hänger på axeln.


Eftersom jag jobbar i förlagsbranschen så känns det helt självklart att jag ska tillverka pocketfodral! Jag följde Rinos beskrivning men lade till foder och snodden man stänger med har jag inte satt fast på annat sätt än att sno den runt knappen ett varv och det verkar funka bra. Dock tyckte jag det var lite stort så jag gjorde version två ganska omgående...

Det första mobilfodralet jag provade blev ett glasögonfodral... det var alldeles för snävt... och lite långt. Det andra jag gjorde fick till slut måtten 9,5 x 42 cm och om man tittar på Kajsa Kavats beskrivning så ser man att färdigt fodral får halva den längden. Måtten går naturligtvis att variera i oändlighet beroende på vad man vill använda påsen till!

Näsduksfodralet är det inte så mycket att säga om. Helt enligt Gekkos beskrivning! Jag tycker det är helt fantastiskt att ha någt man kan använda spillbitar till. Jag har plockat ut alla bitar i rätt storlek och ska sy ett lager för att ha till hands när man vill ha med sig en liten present. Jag vill dock ha min skärmatta och rullkniv innan jag börjar tillklippning. Jag gjorde en beställning hos Stoff & Still någon vecka innan jul och har väntat otåligt under mellandagarna. Igår kom en avi men när maken skulle hämta paketet idag så fick han veta att "min" lastbil kört av vägen (!), så paketet kommer först på måndag. Jag får ge mig till tåls ytterligare någon dag....

Pocketfodral nummer två gjorde jag som sagt lite mindre. Rino använde en bit på 20x49 och jag tog bort några cm på bredden, så fick 20x44 cm, men mina "invik" är 9 cm istället för 10,5. Jag har provat med närmare 600 sidor och det gick bra. Däremot funderar jag på om jag ska lägga till någon halv centimeter på höjden för då skulle man även kunna använda fodralen till en engelsk B-format paperback... C-format och Airport edition tänker jag inte bekymra mig över!


Det här känns nästan lite som ett "tack för året som gått" till er alla, för utan alla fantastiska medbloggare hade jag förmodligen aldrig sytt det som visas här! Tänk vilken otrolig resurs som står till ens förfogande och tack alla enskilda som gemensamt bildar denna fantastiska informations- och inspirationsbank!

Jag fick en award av Stratus/Pyssel på torp (tack!) och självklart går den vidare alla generösa och duktiga sybloggare "out there"!

7 kommentarer:

Anna-Snoddas sa...

Åh vilka fina saker! Underbara tyger!

Mallaching sa...

Håller med anna-snoddas! Superfina tyger å snygga saker!

Hello sa...

Vilka fina saker!!

Jag tror faktiskt att cred för näsduksfodralen ska gå till Florin om rätt ska vara rätt :)

Helena sa...

Jättefina!

Jes sa...

Vilka fina!!! Vilka härliga tyger du sytt i. God fortsättning!!!

Pyssellycka sa...

Verkligen härliga tyger! Måste nog testa det där pocketbokfodralet jag med...

Y sa...

schysst insiderinfo för bokmalar :-)
Håller med alla andra kommentarer om fina grejjer och tyger!