09 maj 2009

Sytips - Snabbaste blixtlåset m.m.

Jag är en riktig eftersläntrare... Det är väldigt många bloggare som kommit med väldigt många bra tips efter Retro Elephants initiativ till "Tipspromenad" och jag fick bollen från mimmiS för ett tag sen. Även om själva "utmaningen" vid det här laget har mer eller mindre dött ut så ville jag i elfte timmen slänga in ett par saker som revolutionerade mitt syliv när min syfröken öppnade mina ögen. Sen har jag aldrig gjort någon tutorial och det kan väl vara hög tid för det, så här kommer två på en gång. :)

Det första tipset gäller "snabbaste blixtlåset" (och mest problemfria kan man nog också tillägga). Det finns många olika sätt att sy fast ett blixtlås och det här tycker jag passar bra till tex klänningar och sidosömmar på kjolar och byxor. Tycker du att det är hopplöst att få två fina raka parallella sömmar när du gör ett blixtlås, så skippa det och prova det här istället. :)

Kasta kanterna på dina två bakstycken. Markera blixtlåsets längd, tråckla först biten där blixtlåset kommer sitta, fäst vid markeringen och sy resten med vanlig raksöm. Jag brukar för det mesta skippa tråcklingen om det är ett tyg som är lätt att styka.

Pressa isär sömsmånerna och sprätta den tråcklade biten.


Nåla fast blixtlåsets ena sida från sömsmånens aviga, kant i kant.

Sy fast från avigan. Använd gärna undertråd i samma färg som blixtlåset, annars kommer sömmen synas.

Nu är en söm gjord, ena sidan klar och bara en söm kvar... Nåla fast det andra styckets pressade kant så det överlappar den första sidan med ett par mm. Jag sätter en nål vid blixtlåsets "botten". Det är här jag sen börjar horisontellt när jag syr fast. Sömmen du ska sy kommer i princip att hamna där nålarna är fästa.


Klart!
Nästa tips gäller "sy på från baksidan", kan man kanske kalla det. Just i bildserien håller jag på med en keps men det här använder jag mig av när jag syr tex. kantband, kragar, linningar, vissa besparingar mm. Allt som man syr fast från ena hållet och på andra sidan ska vika in och sy fast med en stickning. På sykursen förra våren satt jag och svor över ett sånt moment som inte blev bra. Jag hade sytt på en linning från rätan, vikt in sömsmånen på avigan och skulle sticka fast det hela från rätan. Då säger fantastiska Kerstin, "Men jag gör det alltid från andra hållet". Grundprincipen är att göra den fästande stickningen från den sidan som är synligt på ett plagg. Baksidan är redan fastsydd, så man behöver inte bekymra sig över att något ska hamna utanför sömmen. På just kepsarna så brukar sömmen på insidan hamna lite högre, på fodret. Men då kan man välja en annan undertråd om man vill det.

Här har jag kommit så långt att jag har brättet med skärm klart och kullen redo. Den ordning jag gör det i är att jag syr ihop brättets två remsor på långsidan med skärmen emellan, pressar, syr sen ihop det hela till en rundel. Sen nålar jag fast brättets insida från rätan mot kullens aviga.

Syr fast

Nu är den fastsydd på insidan. Nästa moment blir att vika in och nåla fast traskanten på brättets utsida.

Sticka fast!

Sen kommer vi till pryttlar och pinaler. Jag har ganska mycket... jag är nog inte värst, men jag kommer ofta på mig själv att tänka att "hade jag bara en sån eller sån, så skulle allt bli så mycket bättre och gå så mycket snabbare"... jo, men visst.... Mycket har redan nämnts och säkert även dessa.

Måttband som tejpremsa
Det här var en sak som faktiskt kändes lite onödig och "materialsportig" när jag beställde den (finns bla hos Swelogent) - aningens överkurs-betonad. MEN den har visat sig vara hur bra som helst. Jag använder det hela tiden! Har man ett permanent klippbord (för man vill kanske inte ha en sån här på matbordet), så tycker jag helt klart att man ska köpa en remsa, kostar 10-20 kr. Den kommer att användas

Undertrådspolar - kosta på dig så många som möjligt
Det här är ett verkligt tidsbesparingstips, uppenbart och självklart men värt att nämnas igen.

Ärmpress
Gör små moment så mycket smidigare. Leta efter en på loppis. Jag köpte min för 25 kr på Myrorna!

Så här löd själva utmaningen:
Du som blir utmanad skall (denna text får kopieras): Tipsa om ett sömnadstillbehör, t.ex. tyger, saxar, snedslå, symaskiner, knappar, trådar, pressarfötter osv.. Det kan vara något som är mycket prisvärt, bra kvalitet eller något hjälptillbehör som du tycker är väldigt bra samt varför. Man får också gärna berätta var man får tag på saken. Har du mer än en sak som du vill berätta om så går det givetvis bra.Sen kan ytterligare (om du vill) dela med dig ett tips när det gäller sömnad, ett praktiskt tips. Det behöver inte vara något avancerat (med massa bilder), bara ett litet tips.

8 kommentarer:

od Andulky sa...

Tack för jättebra tips :-)!

Mannagryn sa...

Bra tips! Jag får nog ta och köpa mig ett tejpmåttband.

snork sa...

Du är duktig du! Tack för tipsen!

Doris_Assar sa...

Tack för tipsen!
Det här med dragkedjan ska jag läsa en gång till ;-) Det blev ju jättesnyggt!

märkvärdig sa...

Tack för blixtlåstipsen, jag har ju tjatat om det... :-) Tipset att sy från avigan använder jag, alltid. Alltid på kantband och nu när jag sytt linningar och manchetter också.

Heimlaga sa...

Snygg blixtlåsisättning! Den skall jag testa nästa gång jag skall sy ett sådant!

Strömming sa...

Först fattade jag ingenting av bixtlåset men sen kom jag på att det är samma princip som ett "osynligt känningslås" och då fattade jag! Så smart att göra det på alla blixtlås!!! Jag tror inte jag förstod det där med att sy från baksidan men jag är rätt trött nu. Skyller på det.. :D Tack för bra tips!

Kånkarong sa...

Strömming - fast blixtlåsets andra sida sys bara fast med den synliga stickningen. Inget sy från avigan först. Så det är inte som dom osynliga jag gjort.