31 maj 2011

Chinos

.... eller är det? När man läser historiken bakom chinos så verkar namnet beteckna både tyget och modellen. Tyget - ett tunnare twillvävt kakifärgat bomullstyg (det har jag använt, check). Modellen - från början en militärbyxa som användes av engelska soldater på 1800-talet, en fritidsbyxa med smalare ben och uppvik, veck framtill och stolpfickor bak. Ja, här har jag väl avvikit en del med besparing och påsydda bakfickor men å andra sidan verkar ett par chinos kunna se ut lite hur som helst numera.

Det blev i alla fall var sitt par svala sommarbyxor till bröderna. Lillebrors par har fått fuskfickor fram med hjälp av en muddkant. Jag delade helt enkelt på frambyxan där jag ville ha fickan men gör jag det igen så ska jag klippa till två separata delar så man inte förlorar sömsmånen. Det funkar så här också men vill man vara noga så.... Storebrors byxor fick ett fint matchande randigt tyg i fickpåsen (inspiration hämtad från duktiga Kinoko). Jag gillar verkligen små hemliga detaljer som piffar upp!

Tyget är från Swelogent och en tunn bomullstwill dom kallar Alltyg Royal, en ny favorit! Passar perfekt till sommarbyxor. Jag har det även i marint och rött.

Smolket i glädjebägaren, för i övrigt är jag väldigt nöjd med byxorna, är att min overlock är hopplös på att förskjuta sömmar! Som vid besparingen när jag sytt ihop mitt bak sömmen här. Det har hamnat lite snett på båda paren och jag ångrar att jag inte följde min första instinkt och rättade till det... Ska jag behöva sy en stödsöm på vanliga maskinen först innan jag overlockar ihop delar där det verkligen krävs precision? Ja, kanske. Men jag börjar bli bra sugen på en ny overlock.... ska man börja planera för en Babylock? Har någon av er drömmaskin? Nu var det faktiskt två år sen jag köpte en ny maskin så då kan man väl få fundera på ett nyförvärv?

6 kommentarer:

Mimmi sa...

Superfina byxor, men jag föstår din irritation över sömförskjutning. Min OL fungerar bra på detta om jag är ytterst noggrann. De senaste gångerna jag sytt jeans så har jag faktiskt gått och beundrat precisionen efteråt. :-) Köpa nya maskiner är alltid kul ;-) fast själv är jag rätt nöjd med min maskinpark för tillfället, men nu börjar jag snegla åt ett screentryck-set igen. Man skall ju inte vara helt nöjd ;-)

Superfint med det randig i fickpåsen - jag kanske inspireras. ;-)

P.S Tack för senast!

Hanna P S sa...

Jättesnygga byxor till sommaren!

Älsklingsfrö sa...

Kanonsnygga brallor. Jag har inte tänkt så mycket på det där med förskjutningar i samband med overlocksömnad. Jo, ibland när man skall passa ihop under ärmarna när det sys t-shirts/tröjor i övrigt syr jag sällan så mycket precisionssömnad så det stör. Mmmm, en Babylock *drömmer mig bort*. När jag byter ut min arbetshäst någon gång i framtiden då skall det definitivt få komma in en Babylock i maskinparken. Det är en drömmaskin i mina ögon, alla gånger, och vissa drömmar får ju väldigt gärna bli sanna.

Singh sa...

Snyggaste sommarbyxorna! Jättefin färg och modell.

Jes sa...

Superfina, kanske skulle införskaffa lite sånt tyg....

Hello sa...

Börja drömma om en Babylock! Den är helt suverän! Jag har inte varit missnöjd en sekund! Och trots att jag nu haft den i två år har jag ingen som helst tanke på att byta ut den! Dessutom kan man köpa den från SewingmachinesDirect så blir det lite billigare också... :)